Kedy je čas na kompletnú výmenu starých pneumatík?

Datum: 09.03.2024

Na slovenských cestách sú často vidieť vozidlá s katastrofálnym stavom pneumatík. Niektorých motoristov k takému jednaniu vedie nevedomosť, iných financie či ľahostajnosť. Kedy je nutné pneumatiky vymeniť za nové?

Kedy je čas na kompletnú výmenu starých pneumatík?

Vymeniť celý set pneumatík je potrebné, ak sú pneumatiky príliš opotrebované, poškodené alebo staré.

Rýchle overenie stavu pneumatík

Kvôli kúpe nových pneumatík nemusíte chodiť do servisu. Jednoduchým postupom aj sami zistíte, či je čas na kúpu nových. Pneumatiky vám doslúžili v prípade, keď:

  • Pneumatiky sa musia vymeniť za nové, ak hĺbka dezénu klesne pod 1,6 mm u letných a 3 mm u zimných. Tieto limity sú zákonom stanovené.
  • Zimné a letné pneumatiky ihneď vymeňte, keď na behúni alebo bočnici objavíte praskliny, deformácie a iné poškodenia. Jazda s poškodenými pneumatikami ohrozuje vašu bezpečnosť.
  • Maximálna životnosť pneumatík je 10 rokov.

Overenie veku pneumatík

Vek pneumatík sa dá zistiť podľa značky DOT, ktorá sa nachádza na bočnici pneumatiky. Táto značka pozostáva zo štyroch číslic, ktoré označujú týždeň a rok výroby pneumatiky. Napríklad, ak je značka DOT 1320, znamená to, že pneumatika bola vyrobená v 13. týždni roku 2020. Všeobecne sa odporúča, aby pneumatiky kormoran i iných značiek neboli staršie ako 5 rokov, pretože s vekom sa zhoršujú ich jazdné vlastnosti a bezpečnosť.

Je možné životnosť pneumatík predĺžiť?

Predĺžiť životnosť pneumatík môžete dodržiavaním niekoľkých jednoduchých tipov:

  • Pravidelne kontrolujte a upravujte tlak v pneumatikách podľa odporúčania výrobcu auta. Správny tlak zabezpečí lepšiu ovládateľnosť, stabilitu, spotrebu paliva a rovnomerné opotrebovanie pneumatík.
  • Vizuálne skontrolujte stav pneumatík a hľadajte prípadné poškodenia. Ak zistíte nejaké poškodenie pneumatík, neodkladajte ich výmenu, prípadne opravu. Obráťte sa na odborníka.
  • Ak sa vám zdajú pneumatiky opotrebené, overte minimálne hranice hĺbky dezénu.
  • Vymeňte zimné pneumatiky za letné, keď priemerná denná teplota stúpne nad 7 °C. Zimné pneumatiky sa totiž rýchlejšie opotrebúvajú pri vyšších teplotách, zatiaľ čo letné pneumatiky poskytujú lepšiu priľnavosť a výkon pri nižších teplotách.
  • Skladujte pneumatiky správne, ak ich nepoužívate. Pneumatiky by mali byť uložené na chladnom, suchom a tmavom mieste, chránené pred slnečným žiarením, vlhkosťou a špinou.
  • Jazdite šetrne a vyhýbajte sa agresívnemu zrýchľovaniu, brzdeniu a zatáčaniu. Tým sa zabráni nadmernému opotrebovaniu a poškodeniu pneumatík. Strešný box a kufor nepreplňujte.
  • Pravidelne nechajte kolesá v servise vyvážiť. Tým sa zabezpečíte rovnomerné zaťaženie pneumatík, zlepší sa komfort jazdy a predídete vibráciám a hluku.

Ak dodržíte tieto rady, môžete predĺžiť životnosť svojich pneumatík a zároveň zvýšiť bezpečnosť i usporiť palivo. Ak máte akékoľvek pochybnosti alebo otázky o stave vašich pneumatík, zájdite do servisu.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

 

Čítané: 62 x