Maľovanie stien ľavou zadnou. Ako na to?

Datum: 29.10.2023

Natieranie stien nemusí byť nočnou morou a ani zdĺhavým procesom. V dnešnej dobe existuje veľa možností, ako si aj z maľovania stien spraviť zábavnú a jednoduchú činnosť.

Maľovanie stien ľavou zadnou. Ako na to?

Základom je to, aby ste investovali do správnych pomôcok, zvolili vhodný postup a hlavne kúpili kvalitné farby na steny. Poradíme vám, ako zvládnuť maľovanie stien ľavou zadnou.

Vsaďte na prémiové kriedové farby na stenu

Chcete mať natieranie stien rýchlo z krku, ale zároveň túžite po peknom výsledku? Kúpte na natieranie stien kriedové farby na stenu. Ide o farby, ktoré sa predávajú v módnych farebných odtieňoch, sú stabilné, odolné, dobre kryjú a majú nádherný matný finiš. Kriedová farba na stenu sa nemusí nanášať opakovanie. Stačí jedna vrstva, ktorá rýchlo preschne. Dozrievanie farby prebieha ešte počas 2 až 3 týždňov, čím sa dosiahne maximálna ochrana natretej steny voči oteru. Kriedové farby na stenu sa dajú použiť na natieranie stien i podláh. Kriedové farby sú netoxické, stále aj na namáhaných miestach a steny natreté týmito farbami je možné čistiť vodou. 

Bez správnych pomôcok to nepôjde

Čo všetko na natieranie stien potrebujete? Okrem už spomínanej kriedovej farby na stenu musíte skočiť do predajne farby laky a kúpiť nástroje. Tieto nástroje a pomôcky vám uľahčia prácu a pomôžu dosiahnuť profesionálne výsledky. Na nákupný zoznam si zapíšte nasledujúce položky.

Valčeky a štetce – valčeky použijete na natieranie veľkých plôch. Na domaľovanie miest okolo rohov, okien, zásuviek a dverí vám dobre poslúži štetec.

Nádoby a pomôcky na miešanie – kúpte špeciálnu nádobu, do ktorej si pripravíte farbu. Ideálne sú vaničky s držiakom a odkvapávačom. Na miešanie vám postačí stará lyžička alebo kúsok dreva.

Ochranné oblečenie – pri natieraní sa iste ušpiníte, a preto investujte do pracovného oblečenia, okuliarov, rukavíc a prípadne aj masky.

Pásky a fólie – na zakrytie nábytku, radiátorov a iných kúskov vybavenia použite ochranné fólie. Zásuvky prelepte maliarskou maskovacou páskou.

Ak budete steny aj upravovať, nezabudnite na brúsny papier, škrabku a tmel. Na natieranie stropu si požičajte alebo kúpte rebrík vo forme štaflí.

Postup natierania stien

Natieranie stien môže byť pomerne jednoduchý proces, ak sa riadite správnym postupom. Pripravte si pracovný priestor. Ochráňte nábytok a podlahu fóliou. Starú farbu odstráňte pomocou brúsneho papiera alebo škrabky. Ako prvé odstráňte prach, špinu a mastnotu z povrchu steny pomocou handry a vhodného čistiaceho prostriedku. Vyplňte akékoľvek trhliny, dierky alebo škáry na stene pomocou tmelu a sadry. Po vyschnutí jemne dorovnajte povrch brúsnym papierom. Kriedovú farbu na stenu premiešajte, nemusíte ju ničím riediť, takže ju prelejte do vaničky a môžete začať s natieraním stien valčekom alebo štetcom. Kriedové farby na steny sú tak sýte, že stačí jedna vrstva a steny budú dokonale prekryté.

 

 

 

Čítané: 92 x