Všetko sú to prostriedky na skrášlenie našej tváre. No druhá vec je to, čo dávame telu zvnútra. Správnou životosprávou vieme nielen podporovať celkové zdravie, ale niektoré potraviny majú nesmierny vplyv na to, aby naša pleť vyzerala sviežo a mladistvo. Ktoré sú to?
- Čučoriedky
Nielen čučoriedky, ale všetky bobule (jahody, maliny, černice...) obsahujú vitamín C, vlákninu, fytonutrienty a sú bohaté na antioxidanty. No práve čučoriedky obsahujú aj iné užitočné látky, ktoré chránia naše telo pred predčasným starnutím. Sú to najmä rastlinné zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a okrem iného pomáhajú aj pri tvorbe kolagénu.
- Ryby
Mastné ryby, akými sú napríklad losos, tuniak, makrela alebo sardinky majú veľmi vysoký obsah omega 3-mastných kyselín, ktoré okrem toho, že zlepšujú našu pamäť a celkovú funkciu mozgu, pôsobia v tele protizápalovo a tiež výrazne spomaľujú starnutie.
- Vývar
Najväčším zdrojom kolagénu sú živočíšne produkty a úplným favoritom v tomto prípade je vývar z kostí. Dôležité je však správne ho pripraviť. Polievku je potrebné dostatočne dlho variť pri nízkej teplote a použiť pri tom kvalitné mäso.
- Granátové jablko
Toto ovocie patrí vďaka svojmu zloženiu medzi tie najzdravšie. Obsahuje množstvo minerálov, antioxidantov a vitamínov, vďaka čomu posilňuje náš imunitný systém a pôsobí protizápalovo. Čerstvá šťava z granátového jablka je dokonca silnejším antioxidantom ako zelený čaj. Granátové jablko obsahuje aj známy antioxidant resveratrol, ktorý zaraďujeme medzi takzvaných antiage bojovníkov.
- Olivový olej
Olivový olej obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý je považovaný za najdôležitejší vitamín v boji proti starnutiu pokožky. Okrem toho je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A, D a K.
- Žerucha siata
Žeruchu siata aj napriek svojmu bylinkovému vzhľadu zaraďujeme medzi listovú zeleninu. Žeruchu môžeme považovať za vitamínovú bombu, ktorá okrem vitamínov A, B1, B2, B6, C, E a K obsahuje minerály a antioxidanty. A čo je na nej najúžasnejšie, že je možné ju dopestovať v ktoromkoľvek ročnom období veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí, keď do plytkej misky usteliete vatu, ktorú navlhčíte a posypete drobnými semienkami a umiestnite na svetlé miesto. Úrodu môžete približne po týždni zostrihať a posypať ňou chlebík, alebo ju pridať do šalátov.
- Červené víno
A too najlepšie nakoniec. Práve červené víno je jedným z najlepších zdrojov resveratrolu. Aj v tomto prípade však platí, že všetko s mierou. Neodporúča sa totiž vypiť viac ako 1,5 deci vína denne. Resveratrol samozrejme nájdeme aj v červenom hrozne, obzvlášť v šupke a jadierkach.