Ako si vytvoriť návyk: Splňte si konečne svoje predsavzatia

Datum: 12.01.2022

Na prelome rokov všetci bilancujeme, rozmýšľame nad tým, aký sme prežili rok, čo sa nám podarilo a čo nie. Práve vtedy mnohí z nás uvažujú nad tým, že ďalší rok chcú prežiť ešte lepšie a tak si dajú predsavzatia.

Splňte si konečne svoje predsavzatia

Emočné mapy

Aby však neprišlo sklamanie, je potrebné pri predsavzatiach vydržať. A to urobíte len tak, že si vytvoríte návyk. Úžasné je, že nám s tým pomôže náš mozog. Je totiž plastický a funguje na vytváraní si takzvaných emočných máp.

Mapa sa vytvára vďaka tomu, že nejakú činnosť opakujeme. Návyk sa vytvorí, ak 21 dní bez prestávky vykonávame jednu činnosť dokola. Po takom čase sa vytvorí emočná mapa a teda návyk. Povedzme si to na príklade, ak chceme pravidelne cvičiť, mali by sme cvičiť mesiac každý deň. Samozrejme, telo potrebuje aj regeneráciu, zapojte však aj strečing či ľahšie cvičenia. Vďaka tomu sa vám podarí vytvoriť si návyk a dosiahnutie vášho cieľa bude o to jednoduchšie.

Nechcite všetko naraz, treba začať postupne

Na začiatok nemajte veľké oči, to, že sa vám doteraz predsavzatia nepodarilo splniť má svoj dôvod. Veľa ľudí, totiž chce predsavzatia hneď plniť vo veľkom, napríklad chcú cvičiť hodinu denne alebo vstávať o šiestej, keď predtým spali do ôsmej hodiny ráno.

Už ste zrejme pochopili princíp, ak je vašim cieľom hodina cvičenia denne začnite cvičiť 15 minút a postupne pridávajte. Budík si najprv posuňte o 20 minút či pol hodinu a postupne pridávajte.

Príde aj lenivosť

Pripravte sa na to, že sa vám nebude chcieť, budete lenivý a určite si nájdete množstvo výhovoriek, prečo dnes nie. Nebude to ľahké, určite budete musieť presvedčiť či prekonať samého seba. Pamätajte však na to, že emočné mapy vedia rýchlo vyblednúť a tak sa vie rýchlo stratiť snaha, ktorú ste už svojmu cieľu obetovali. Je určite lepšie prekonať lenivosť, ako začínať úplne odznova.

Čítané: 573 x