USA sa obávajú zasahovania Ruska do prezidentských volieb v Moldavsku

23.10.2024 10:15 WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili v utorok obavy z ruského zasahovania do prezidentských volieb v Moldavsku. Súboj v nadchádzajúcom druhom kole hlasovania bude podľa očakávania tesný, informuje agentúra AFP. Čítané: (1)

Irán a Saudská Arábia plánujú spoločné vojenské cvičenia, tvrdia iránske médiá

23.10.2024 10:15 TEHERÁN - Irán a Saudská Arábia plánujú spoločné vojenské cvičenia v Červenom mori, uviedli v utorok iránske médiá. Saudská Arábia túto informáciu dosiaľ nepotvrdila. Informujú o tom správy z agentúry AFP. Čítané: (1)

Protiteroristické sily zabili vodcu a ďalších členov Islamského štátu v Iraku

23.10.2024 10:15 BAGDAD - Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání v utorok oznámil, že pri protiteroristickej operácii bol zabitý vodca a ďalší ôsmi vysokopostavení členovia skupiny Islamský štát v Iraku. Informuje agentúra AP. Čítané: (1)

Británia a Nemecko podpíšu obrannú dohodu: Má posilniť európsku bezpečnosť

23.10.2024 10:15 LONDÝN - Ministri obrany Spojeného kráľovstva a Nemecka podpíšu v stredu v Londýne obrannú dohodu, ktorú označujú za prvú svojho druhu. Cieľom má byť podľa nich posilnenie európskej bezpečnosti v čase rastúcej ruskej agresie, informuje agentúra AP a Reuters. Čítané: (1)

Pohlavie kandidáta neovplyvní prezidentské voľby, tvrdí Harrisová

23.10.2024 10:15 WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené na ženskú prezidentku inej ako bielej farby pleti, vyhlásila v utorok v rozhovore pre NBC News demokratická kandidátka na hlavu štátu a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Čítané: (1)

Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu obyvateľov mesta Súr na juhu Libanonu

23.10.2024 10:15 JERUZALEM - Izraelská armáda vyzvala v stredu obyvateľov viacerých častí mesta Súr na juhu Libanonu, aby z týchto oblastí odišli. Varovala ich tak pred svojim plánovanými zásahmi proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh, informuje agentúra AFP. Čítané: (1)

ALARMUJÚCE výsledky štúdie: Večné chemikálie sa našli vo viac ako 99 percentách vzoriek balenej vody

23.10.2024 10:15 LONDÝN - Vedci objavili toxické „večné chemikálie“ v pitnej vode na celom svete. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v ACS ES&T Water. Výskumníci zistili perfluóralkylové látky , ktoré sa prirodzene nerozkladajú, vo vzorkách vody z vodovodu aj vo fľašiach z veľkých miest v Spojenom kráľovstve a Číne. Štúdia našla 10 chemikálií PFAS, vrátane kyseliny perfluóroktánovej a perfluóroktánsulfonátu , vo viac ako 99 percentách vzoriek balenej vody z Ázie, Európy, Severnej Ameriky a Oceánie. Čítané: (1)

V blízkosti konferencie OSN o biodiverzite útočili povstalci

23.10.2024 00:00 CALI - Kolumbijské úrady v utorok oznámili, že posilnia bezpečnostné opatrenia v okolí mesta Cali, kde sa koná summit OSN o biodiverzite COP16. Povstalci zo skupiny Ústredný generálny štáb , ktorí sú vo vojne s vládou, totiž v noci zaútočili na vojenské vozidlo a zastrelili civilistov cestujúcich v aute. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Čítané: (1)

Českí ľudovci predstavili nové vedenie: FOTO V čele strany je aj bývalá Miss Európy!

23.10.2024 00:00 OLOMOUC – Česká vládna strana sa rok pred parlamentnými voľbami rozhodla pre zmenu. Do čela KDU-ČSL sa vracia staronový predseda Marek Výborný , ktorý v súčasnej dobe pôsobí ako minister poľnohospodárstva. Nahradil tak doterajšieho predsedu, ministra práce, Mariana Jurečku. Nové vedenie okrem iného vyvrátilo akúkoľvek možnosť o konaní predčasných volieb, keď jednoznačne podporilo spoluprácu s ODS a Top 09 v koalícii Spolu. Čítané: (1)

Pre stabilitu v rakúskom parlamente bude potrebná trojkoalícia, uviedol Nehammer

23.10.2024 00:00 VIEDEŇ - Predseda Rakúskej ľudovej strany a súčasný kancelár Karl Nehammer, ktorý dostal poverenie zostaviť novú vládu, v utorok večer uviedol, že hypotetická tesná vládna väčšina jedného poslanca so sociálnymi demokratmi by nebola dostatočne stabilná a potrebné by bolo do koalície prizvať tretieho partnera. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Čítané: (1)

Novinár odhaľuje šokujúce podozrenia: Putin vydiera Trumpa! Mali spolu telefonovať

23.10.2024 00:00 WASHINGTON - Pár dní pred americkými voľbami americký novinár Bob Woodward opäť vznáša vážne obvinenia na adresu republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Podľa neho Vladimir Putin údajne vydiera Donalda Trumpa. Čítané: (1)

Ďalší krvavý útok medveďa: Muža napadla šelma pri zbieraní húb

23.10.2024 00:00 RÍM - V tomto ročnom období sa medvede zvyčajne pomaly ukladajú k zimnému spánku. Napriek tomu jedno zo zvierat opäť napadlo človeka v severnom Taliansku. Neďaleko sa minulý rok stal obeťou útoku bežec. Čítané: (1)

Kaliňák rokoval v Keckeméte o ochrane vzdušného priestoru SR gripenmi Maďarska

23.10.2024 00:00 BUDAPEŠŤ - Kým Slovensko neobnoví vlastnú národnú kapacitu bojových lietadiel, Maďarsko je naďalej odhodlané podieľať sa na úlohách susednej krajiny v oblasti kontroly vzdušného priestoru. Uviedol to v utorok v Kecskeméte maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom obrany Robertom Kaliňákom. S odvolaním sa na server magyarhirlap.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. Čítané: (1)

Kokaín ako príloha k menu? Polícia odhalila, prečo bola táto pizzéria taká obľúbená

23.10.2024 00:00 BERLÍN - Pizzéria v nemeckom Düsseldorfe ponúkala ako jednu z príloh kokaín. Stačilo si objednať položku číslo 40 z menu. Polícia, ktorá podnik v centre hlavného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sledovala na základe podozrenia potravinovej inšpekcie, čoskoro prišla na to, prečo bola taká obľúbená, píšu agentúry DPA a Reuters. Čítané: (1)

V Hodoníne pri hraniciach so Slovenskom sa potvrdila vtáčia chrípka

23.10.2024 00:00 PRAHA - V českom meste Hodonín pri hraniciach so SR sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky. Od začiatku roka ide už o ôsme ohnisko v českom komerčnom chove a ďalších 27 ich bolo potvrdených v drobnochovoch. V utorok to na svojom webe uviedla česká Štátna veterinárna správa, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Čítané: (1)